Facebook

Каназирева: Разтрогването на концесията на ст. Ботев по взаимно съгласие е законосъобразна

Не са нарушени обществените интереси

Нито една от страните не дължи неустойки, а инвестициите, които са направени, остават за  Община Пловдив

Юридическият екип на Областна администрация излезе с официално становище по отношение на протестираното от фен клуба на Локомотив решение на Общински съвет – Пловдив за прекратяване на концесията на стадион Ботев по взаимно съгласие. Според тях решението на местния парламент е законосъобразно. Това обяви на пресконференция днес областният управител.

Преди това Дани Канзирева се срещна с представители на фен клубовете на двата тима, за да ги запознае с резултатите от извършената проверка по договора за концесията на стадион „Христо Ботев“ и Решението на Об С.

Можете да си припомните целия казус от статията Общината и концесионерът на стадион Ботев – развод по взаимно съгласие.

Юристите на областна администрация са проверили и варианта, ако Община Пловдив бе завела съдебно дело.

При съдебно дело Общината щеше да дължи 5 млн. лв. на Ботев, съобщи Дани Каназирева.

„Дори и при вина и неизпълнение на договора от страна на концесионера, той запазва и има правото да получи обезщетение в размер на направените инвестиции в обекта. Тези инвестиции са 6 576 500 лева. Те остават в полза на общината, но тя трябва да ги заплати на концесионера. Отделно от това, част от инвестициите е и самият инвестиционен проект, който е около 900 000 лева. Това означава, че пълният размер на инвестицията е около 7,5 милиона лева. Община Пловдив може да има претенции за 450 000 лева от неплатени концесионни такси, плюс 10 процента от неизпълнената инвестиционна програма, което е около 750 000 лева. Това прави 1 200 000 лева. Получава се, че общината ще излезе от целия договор като длъжник с над 5 млн. лева.“

Ето защо екипът на областният управител и тя самата считат, че това не само е най-безболезненият, а e и най-полезният вариан Община Пловдив да излезе от казуса, тъй като по начина, по който е подписан договорът през 2013 година, общината е в неизгодна позиция.

Според договора при вина и неизпълнение на контракта концесионерът ПФК Ботев АД има правото на получи обезщетение в размер на вложените инвестиции към датата на прекратяване на договора, които са 6 576 500 лева.

„Освен това, съгласно действащият през 2013 година закон за концесиите, концесионерът дори  имал право на задържане на обекта, докато не свършат съдебните дела и не се платят задължения за близо 5 000 000 лева“, поясни областният управител.

В сегашния случай – при пректратяване на договора по взаимно съгласие – в полза на общината остават: направените до момента инвестиции – 6 576 500 млн. лв., инвестиционен проект – 929 496 лева и внесената гаранция – от 482 000 лева.

„Сега нито една от страните не дължи неустойки, а инвестициите, които са направени, остават за Община Пловдив. За това и смятаме, че не са нарушени обществените интереси“, заключи Дани Каназирева.

Споделете ни във:

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!