BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Издателство „Летера“ кани пловдивчани да се включат в „Духовни маршрути в Пловдив“

Духовни маршрути в Пловдив

ИСТОРИЯ * АРХИТЕКТУРА * ИЗКУСТВО * ЛИТЕРАТУРА

Проект на издателство „Летера“

от Културния календар 2020 г. на Община Пловдив

С подкрепата на КЦМ 2000 АД

20170220124945_55254

На 12-и септември 2020 г. (събота) в 10:30 ч. от площад „Римски стадион“ започва първото пътешествие по проекта „Духовни маршрути в Пловдив“, по Компонент 1 от Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от Календара на културните събития на Община Пловдив – „Фестивали и значими събития“ за 2020 г..

Тазгодишният проект е своеобразно продължение на „Литературни пътешествия в Пловдив“, които се проведоха през 2019 г. в рамките на Пловдив – Европейска столица на културата, като част от програмата на фондация „Пловдив 2019“.

Поради изключителния успех и проявения висок обществен интерес към проекта „Литературни пътешествия в Пловдив“, през 2020 г. издателство „Летера“ го продължи и доразви тематично под заглавие „Духовни маршрути в Пловдив“. Той е фокусиран върху четири тематични области: история, архитектура, изкуство и литература. Водачи на маршрутите са изявени пловдивски специалисти от съответните професионални общности: доц. д-р Владимир Янев, проф. д-р Галина Лардева, д-р Стефан Шивачев, арх. Виолета Раева. Многообразието на мозайките в раннохристиянските базилики и приносът на пловдивската школа в реставрацията им ще представи доц. д-р Елена Кантарева-Дечева – ръководител на реставрацията на мозайките на Голяма епископска базилика, Малка базилика и сграда „Ейрене.

По време на обиколките посетителите ще имат възможност да се срещнат с пловдивски творци: поети, архитекти, фотографи, художници и др., както и да посетят Националните есенни изложби 2020, постоянните експозиции на Цанко Лавренов и Енчо Пиронков, на къща-музей „Христо Г. Данов“, храм „Св. св. Константин и Елена“, Иконната галерия към ГХГ – Пловдив, музейна експозиция  „Българско възраждане“ към РИМ, Балабанова къща, къща “Хиндлиян”, къщата на Коюмджиоглу, Голяма епископска базилика и др.

Целта на проекта „Духовни маршрути в Пловдив“ е да се опознае съществена част от духовната история на Пловдив посредством местата и паметниците, свързани с видни личности и явления в духовния живот на града. Маршрутите са атрактивен и модерен подход за представяне на забележителното културно наследство на града, изнесени са в градското пространство като своеобразна културна акция на открито и са наситени с ново съдържание и непосредствена емоция. Осъществява се обмен на знания и умения между хора от различни социални групи и сфери в креативния сектор, тъй като практически всеки може да се включи в обиколките. Този уникален подход ще допринесе и за обогатяването на пловдивския културен живот.

Проектът е насочен към гражданите и гостите на Пловдив и всички интересуващи се от неговото духовното минало и настояще. Особен акцент се поставя върху младата аудитория, затова в пътешествията са включени като екскурзоводи млади автори, архитекти, изкуствоведи, историци и др., напр. Траяна Латева – докторант в ПУ, Елена Минчева – филолог, Теодор Караколев – изкуствовед, и др.

 

За повече информация:  https://www.facebook.com/marshruti.plovdiv/

21 total views, 21 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!