Facebook

Зачестяват случаите на запалвания на сухи треви и отпадъци, без да се спазват необходимите мерки за пожарна безопасност в Пловдив и областта

Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ апелира гражданите да бъдат внимателни и отговорни и под никакъв предлог да не почистват площи с палене на огън

В периода от 1 до 9 януари 2020 година в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пловдив са получени 173 сигнала за произшествия. На територията на областния град и региона екипите са действали за ликвидиране на 133 пожара, извършени са и 31 аварийно-спасителни и помощни операции.

В 16 от случаите огънят е нанъсел преки материални щети, като 7 от тях са били в жилищни, административни и непромишлени сгради, по 2 – в транспортни средства и съоръжения на открито. От началото на годината огнеборците от единадесетте районни служби на дирекцията са погасили и 117 пожара без материални загуби. Според статистиката, в самите населени места или землищата им са зачестили запалванията на сухи треви, паднала листна маса и храсти, както и на отпадъци. В първия случай броят на регистрираните сигнали е 55, а във втория – 45.

Наглед безобидни и ползвани за по-лесно почистване на терени, тези действия често са без контрол и без да се спазват необходимите мерки за пожарна безопасност и водят до развитие на големи пожари. Пример за това е от вчерашния ден, когато около 15 ч. в пламъци са били обхванати и унищожени около декар борова гора и 50 дка сухи треви в землището на село Мало Крушево.

Освен полския и горския фонд, подобни огнени стихии могат да засегнат и сгради и моторни превозни средства, а също да застрашат човешки живот и околната среда. От друга страна потушаването им изисква продължително време и допълнително затруднява противопожарните служби, които отделят значителен ресурс от професионалисти и специализирана техника.

В тази връзка РДПБЗН – Пловдив напомня, че за предизвикване на умишлен пожар в сухи треви се налагат административни и наказателни санкции. Извършителите ще бъдат глобени от 200 до 2000 лева, а според чл. 330 и чл. 331 от Наказателния кодекс се предвижда и лишаване от свобода от 1 до 8 години.

В случай на възникване на пожар в горски фонд вследствие на запалено стърнище, извършителят може да бъде наказан с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 500 до 5000 лева.

За да се избегнат подобни случаи е необходимо да се знаят и спазват следните основни правила:

Забранено е обособяването на нерегламентирани сметища и запалване на горими отпадъци в тях;

Забранено е паленето на стърнища, слама, суха трева и отпадъци по слоговете, крайпътните ивици и други тревни площи;

Забранено е паленето на открит огън и извършване на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от горските територии;

Изгарянето на отпадъци се извършва под контрол в специално направени огнища или в негорими съдове, като предварително трябва да се подготвят подръчни уреди за гасене – съдове с вода, пясък, негорими тупалки.

Да не се пали огън във ветровито време, тъй като пламъкът може да се разпространи бързо и на големи разстояния и да обхване значителни площи;

Да не се пали огън в близост до стрехи и под клони на дървета;

В никакъв случай запаленият огън да не се оставя без постоянно наблюдение до пълното му изгасяване;

При забелязване на признаци на пожар – дим, мирис на изгоряло и пламъци, да не се поема излишен риск за потушаването му, а своевременно да се подаде съобщение на тел. 112.

Споделете ни във:

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!