BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Детските градини и яслите в Пловдив отварят на 26 май

Общинските детски градини и ясли, както и млечните кухни, от 26 май ще подновят работа при засилен медицински контрол, съгласно указанията на Министерството на здравеопазването и на Министерството на образованието. Това предвижда заповед на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Няма да се изисква медицинска бележка, на входа ще се мери температурата и всяко дете ще бъде проверено за симптоми. Родителите ще попълват декларация за информирано съгласие и за споделена отговорност относно мерките в детските градини/ясли. Също така те трябва да уведомяват персонала за здравословното състояние на детето и ако те самите имат симптоми.

В първата седмица от работата след 26 май в работата ще се включат и медицинските лица от училищата, за да подпомогнат колегите си от предучилищна възраст. За педагогическия и непедагогически персонал ще бъдат осигурени лични предпазни средства.

„От миналата седмица активно се подготвя отварянето на детските градини и ясли. Учителите в детските градини вече провеждат анкети с родителите за желанието им да пуснат децата си. Изпратени са първите указания към директорите и в рамките на утрешния ден се очаква подробни инструкции от МОН за организирането на работата през деня и протокол за реакция при съмнения за симптоми.“ Това коментира зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. Той допълни, че през тази седмица ще се направи допълнителен оглед на сградите и дворовете дали са дезинфекцирани и пръскани срещу кърлежи.

Районните администрации активно се включват в подготовката на възстановяването на учебния процес в яслите и градините. За педагогическия и непедагогически персонал ще бъдат осигурени лични предпазни средства. Според указанията се препоръчва на всички родители, които могат да гледат децата си вкъщи, да го направят, защото опасността от заразата все още не е отминала. Частните учебни заведения трябва сами да организират работата си, съобразно указанията на Министерството на здравеопазването.

Припомняме, че в анкета на Община Пловдив над 80% от родителите на деца от предучилищна възраст са готови да пуснат децата си на детска градина. Над 60% от семействата от участвалите споделиха, че отварянето на детските градини е пряко свързано със завръщането им на работа.

363 total views, 363 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!