Facebook

Да трансформираш Шекер Махала и Столипиново

Артисти, занаятчии, ученици и учители говорят и творят на пет езика

В продължение на седмица два ентусиазирани екипа създават атрактивни предмети от ненужни вещи като успешно общуват на хърватски, български, английски, бахас (диалект на румънски език), турски и романес. Проектът „RoUm“ учи как стари, повредени, ръждясали материали могат да се трансформират в нови декоративни и практични предмети. Той е създаден от хърватски артистичен екип и се осъществява под формата на тридневни обучения, водени от Ягода Новак и майсторите по металообработване и дървообработване – Милан Митрович и Мухамед Хюсеин.

Домакини са двете училища ОУ „Панайот Волов“ в Шекер Махала и СУ „Найден Геров“ в Столипиново, заедно с учителите и учениците от професионалните им паралелки. Част от екипите са също любители и артисти, които допринасят за развиването на индивидуалните и груповите идеи. По време на обученият хърватските артисти се стремят да предложат познания и умения в традиционните занаяти и едновременно с това повдигат значими въпроси за опазването на природата и темата за „нулеви отпадъци“, професионалното развитие, образованието, етническите предразсъдъци.

Финалните резултати от проекта ще бъдат представени на 8.10.2019 от 18:00 часа в Капана – кварталът на творческите индустрии в галерия PLOVEDIV, ул. „Павел Куртевич“3.

Всяко от обученията преминава през събиране на отпадъчни материали, изработване на идейни проекти за създаването на новите творчески продукти, обща практическа работа по обработването им и ежедневен междукултурен диалог.

В ОУ „Панайот Волов“ екипът се състои от Ирен Кукушева, начален учител с образование по строителство и архитектура; трима от завършилите ученици – Таско Йорданов, Боян Михайлов, Елеонора Мехмедова, както и Любомир Пройчев – студент по информатика от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ с дизайн умения и любител на абстрактното изкуство.

Втората група в СУ „Найден Геров“ включва Димка Решеткова, учител от 25 години с техническо образование и магистър инженер; трима ученици от 9 клас –  Димо Димитров, Любомир Митов, Янко Шишко, както и Хана Роуз – социално ангажиран творец, художник и организатор на артистични работилници.

Проектът е част от образователната платформа „Форум 2019“ на Фондация Пловдив 2019.  През 2020 пловдивското издание на „RoUm“ ще бъде част от програмата на Риека – Европейска столица на културата 2020.

„RoUm“  е  проект на хърватския артистичен екип Тамара Пуховски, Синиша Сенад Мусич, Ягода Новак и Милан Митрович.

Споделете ни във:

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!