BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В рамките на военно учение разгърнаха полева болница с 300 легла в зала Колодрума

kolodruma_legla (4)

В изпълнение на разпореждане на Министерски съвет от петък многофункционална спортна зала „Колодрума“ от днес се превърна във военнополева болница с 300 легла. В рамките на военно учение два батальона от 110 логистичен полк в Пловдив оборудваха залата, като операцията е стартирала в 8 часа и е продължила до 14.30 часа, заяви командирът на формированието полковник Костадин Добрев. По думите му болницата е резервна, но леглата няма да се вадят от залата засега. Предстои да се дооборудва с чаршафи, калъфки и всички необходими санитарни материали до петък. Още утре започва сепарирането, съобразно изискванията на Националния оперативен щаб – с паравани между леглата, с отделен вход за санитари и лекари към всяко едно легло. Параваните са дарени от Пловдивския панаир.

Зала „Колодрума“ ще изпълнява функциите на карантинен център и ще се ползва, само ако останалата леглова база в пловдивските лечебни заведения се запълни.

„Дано не се стига използването й, но военнополевата болницата ще остане тук до края на пандемията“, заяви кметът Здравко Димитров. По думите му с изграждането на военнополевата болница леглата в лечебниците в Пловдив стават 1000, а се очаква броят им да нарасне, след като всички здравни заведения бяха задължени от Националния кризисен щаб да подготвят по едно отделение за заразени с коронавируса.

Здравко Димитров още веднъж призова за спазване на мерките за превенция, като не пропусна да отбележи, че има значителен напредък в етническите квартали, където вече няма струпване на много хора на едно място. Той благодари на Министерството на отбраната и на Министерството на вътрешните работи за отговорните действия в условията на криза и добрата съвместна работа с общинските и държавни структури.

87 total views, 87 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!