Facebook

Високите блокове в най-голямата етническа махала на Балканите може и да бъдат съборени

Създават експертна група „Столипиново“ по разпореждане на кмета

Ако водата в избите е направила жилищата на ул. Сокол и Батак негодни, то Общината ще строи нови  

Кметът Здравко Димитров е разпоредил да се създаде  експертна група за наводнените блокове в  „Столипиново“. Първата задача на новото формирование ще е да бъде направено обследване на наводнените от години жилищни сгради на улиците Сокол и Батак. В зависимост от резултатие, ще се търси трайно решаване на проблема. Това стана ясно след среща на кмета на Пловдив Здравко Димитров с районния кмет на „Източен“ Иван Стоянов.

„Хората живеят в изключително лоши условия, което е недопустимо през 21 век. Като кмет предприемам конкретни мерки, които да сложат край на тази десетилетна сага с наводненията в района на улиците „Сокол“ и „Батак“, коментира още той.

За шеф на спецгрупата е посочен райкмета на Източен. В нея ще влязат експерти от районната администрация и ОП „Жилфонд“, които ще извършат обследване на засегнатите жилищни блокове и на състоянието на ВиК мрежата. Те трябва  да установят наличието на общи и индивидуални водомери и дали има нерегламентирано използване на вода.

Никой не знае колко вода изчезва в Столипиново?!

По думите на  кмета краткосрочните мерки ще бъдат насочени към изготвяне на експертна оценка, а дългосрочните предвиждат цялостно саниране и обезопасяване на сградите. Ако те са напълно компрометирани и създават опасност за живота на хората, ще се търсят варианти за изграждането на нови жилищни блокове. Общината ще отреди терени, на които да бъдат реализирани строителните проекти. Ще се работи активно и за осигуряването на средства, тъй като натоварването ще бъде непосилно за бюджета на Пловдив. Експертна група ще търси най-целесъобразният начин за финансиране – привличане на европейски средства, държавния бюджет или чрез кредитната линия от Европейската инвестиционна банка.

Дани Каназирева: Спешни мерки срещу изтичане на питейна вода в „Столипиново“

Димитров още веднъж посочи, че институциите дълго време са си прехвърляли топката, но дългосрочни решения не са намирани.

Снимката е илюстративна: архив Под тепето

Споделете ни във:

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!