Facebook

Бизнесмен от Пловдив с Национална награда „Евлогий и Христо Георгиеви“ за 2019 година (ВИДЕО)

Инженер Любозар Фратев – съучредител на „Бизнесът за Пловдив“ и първи негов председател – е активно ангажиран с дейността на редица обществени, граждански и бизнес организации

Наградата е статуетка, умалено копие на паметника на братя Евлогий и Христо Георгиеви, който се намира в центъра на град Карлово

Соня Попова

Съучредителят и първи председател на сдружението „Бизнесът за Пловдив“  инж. Любозар Фратев е сред носителите на Националната награда „Евлогий и Христо Георгиеви“ за 2019 година. Наградата е статуетка, умалено копие на паметника на братя Евлогий и Христо Георгиеви, който се намира в центъра на град Карлово.

Националните годишни отличия за дарители, се присъждат за принос към българското общество в областта на образованието, бизнеса и дарителството на български граждани, живеещи в страната или чужбина.

Официална церемония за 2019-а бе проведена в град Карлово в края на седмицата от проф. Анастас Герджиков – ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, д-р Емил Кабаиванов – председател на инициативния комитет за отбелязване годишнините от рождението на братя Евлогий и Христо Георгиеви и Здравко Костадинов – президент на Ротари клуб Карлово.


Инженер Фратев е активно ангажиран с дейността на редица обществени, граждански и бизнес организации. Деен участник в благотворителни, социални и образователни проекти на Ротари клубовете в Пловдив. Дарителската му дейност обхваща домове за деца в неравностойно положение, БЧК, болнични заведения, благотворителни фондове и организации, различни културни и спортни прояви, представи го накратко водещият на церемонията, актьорът Стефан Попов.

По малко, по малко за 75-години, така с присъщата си скромност бизнесменът обясни на публиката как е успял да сътвори дълъг списък с добри дела.

Той благодари за оказаната чест, която по думите му го задължава още повече и добави:

„Трогнат съм! По-важно е тази великолепна инициатива на карловци да почитат делото на братята Евлогий и Христо Георгиеви да продължи, за да не забравяме техния пример.  Да увлечем след себе си хората да споделят това, което имат в повече с по-малко имащите, да живеем по-добре и да бъдем пò българи!“

Носител на Националната награда „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“ за образование е доц. д-р Теодор Седларски. Той е щатен преподавател в катедра Икономика на Стопанския факултет, академичен директор на Центъра за икономически стратегии към Софийски университет „Св. Климент Охридски“. През 2014 г. е избран за национален представител на България в конфигурациите на Програмния комитет на Рамковата програма на Европейския съюз за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. В момента доц. д-р Теодор Седларски е декан на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

С награда „Евлогий и Христо Георгиеви“ за образование бе отличен още Илко Минев. Българин по произход, който живее дълги години извън страната. Името му е свързано с щедри дарения за Софийски университет, с които изцяло е ремонтирана и обновена библиотека „Класически филологии“. Средства, дарени от него, помогнаха и при създаването на Център по археометрия при СУ „Св. Климент Охридски“.

Носител на Национална награда „Евлогий и Христо Георгиеви“ за бизнес е инженер Лилко Бочев – собственик и управител на машиностроителна фирма „БОННЕР“, специализирана в производството на машини, съоръжения и неутрално оборудване за хранително–вкусовата промишленост и фармацията, както и на предприятието „Щефлек и Ко“ за изработка на режещи инструменти. Дарител и спомоществувател на много инициативи за деца и възрастни.

Носител на Национална награда за дарителство е д-р Теофана фон Саксен. Дамата е от български произход, дъщеря на финансиста Петър Аладжов – директор на Българската търговска банка и върховен комисар на стопанството по време на Втората световна война. Семейството й напуска България преди повече от 50 години. Завършва университета „Лудвиг Максимилиян“ с право и икономика. Нейни дарения са ценна монетна колекция в Археологическия музей на Велико Търново, както и паметникът на Стефан Стамболов в старата ни столица. Принцесата е дарила на Националния исторически музей печатите на Васил Левски и ценни предмети от нашата история. Осигурява хуманитарни помощи за болници и детски домове в България от близо 30 години.

Официалната церемония  се организира от община Карлово, СУ „Св. Климент Охридски“ и Ротари клуб Карлово и се проведе в зрителната зала на НЧ „Васил Левски – 1861 г.“

На събитието бяха отличени и 19 творби, участвали в конкурс за детска рисунка „Наследството на братята дарители – Евлогий и Христо Георгиеви – 2019“. Те бяха оценени от професионално жури от карловски скулптори и художници с председател Нина Канарова и членове Димитър Рашков и Димитър Бакърджиев. В конкурса се включиха 80 младежи в три възрастови категории. Отличените творби ще бъдат събрани в календар, който ще се разпространи в цялата страна.

Споделете ни във:

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!